Nadmierna waga łączy się z najczęstszymi typami nowotworów

14 sierpnia 2014, 10:04

Nadwaga bądź otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia 10 najczęstszych nowotworów: macicy, pęcherzyka żółciowego, nerek, szyjki macicy, tarczycy, białaczki, wątroby, jelita grubego, jajników oraz pomenopauzalnych raków piersi.



Skąd się bierze tkanka tłuszczowa?

6 października 2008, 18:27

Amerykańscy badacze donoszą o odkryciu komórek dających początek tkance tłuszczowej. Co ciekawe, głównym obiektem ich badań były... superchude myszy.


Ludzkie DNA jest wszędzie. To szansa dla nauki czy policji i poważny problem etyczny

17 maja 2023, 10:12

Ludzkie DNA jest jest wszędzie. W piasku na plaży, w oceanie, unosi się w powietrzu. Bez przerwy rozsiewamy je wokół siebie. Z jednej strony to dobra wiadomość dla naukowców, z drugiej zaś, rodzi to poważne dylematy etyczne. Jak bowiem donoszą naukowcy z University of Florida, którzy przeprowadzili badania nad obecnością DNA H. sapiens w środowisku, rozprzestrzeniany przez nas materiał genetyczny jest bardzo dobrej jakości


Przez dekadę obwód pasa Amerykanów wzrósł o 3 cm

17 września 2014, 09:28

Między 1999 a 2012 r. obwód pasa przeciętnego Amerykanina w wieku ponad 20 lat wzrósł o ok. 3 cm. Stało się tak, choć wcześniejsze badania Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (US Centers for Disease Control and Prevention; CDC), które opierały się na tej samej bazie danych, wykazały, że w latach 2003-2012 wskaźniki otyłości definiowanej za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI) nie zmieniły się w znaczącym stopniu.


Coś dla stenotypistek

30 października 2008, 13:04

Lekka stymulacja elektryczna mózgu sprawia, że osoby praworęczne zaczynają się z większą wprawą posługiwać lewą ręką. Zjawisko nie jest jednak na tyle silne, by stały się one oburęczne (BMC Neuroscience).


Ocean zmienia kolor. To skutek zmian klimatu

14 lipca 2023, 11:09

W ciągu ostatnich 20 lat doszło do znacznych zmian koloru oceanów. To globalny trend, którego najbardziej prawdopodobną przyczyną jest globalne ocieplenie, informują naukowcy z MIT, brytyjskiego Narodowego Centrum Oceanograficznego, University of Maine i Oregon State University. Zmiany obejmują aż 56% oceanów, czyli powierzchnię większą niż powierzchnia wszystkich lądów.


Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy

22 maja 2015, 10:46

Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.


Wielki Zderzacz Hadronów odnalazł nieznany mezon

10 października 2014, 13:23

Odkrycie nowej cząstki subatomowej zmieni nasze rozumienie sił działających w jądrze atomu, twierdzą autorzy badań. Nowa cząstka, mezon Ds3*(2860)-, została zauważona przez zespół kierowany przez uczonych z University of Warwick, którzy analizowali dane z detektora LHCb stanowiącego część Wielkiego Zderzacza Hadronów


Wentyl bezpieczeństwa

20 listopada 2008, 12:54

Mózg kobiety radzi sobie ze zmianami w stężeniu hormonów podczas miesiączki, dokonując zgrabnego przeskoku. Jest to spory stres i by ograniczyć jego wpływ na organizm oraz samopoczucie, następuje przełączenie półkuli, która zarządza reakcją na zagrażające bodźce (Hormones and Behavior).


Czy do 5 znanych smaków podstawowych dołączy szósty?

6 października 2023, 08:46

Ludzie potrafią wyczuwać pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Autorzy nowych badań znaleźli dowody, że istnieje kolejny podstawowy smak, który potrafimy wyczuć. To smak chlorku amonu (NH4Cl). Czy środowisko naukowe zaakceptuje istnienie kolejnego smaku? Na powszechną akceptację umami, którego istnienia jako smaku podstawowego zaproponował japoński naukowiec Kikunae Ikeda, trzeba było czekać około 80 lat.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy